Economic

Sprijin pentru cultivatorii de cartofi și struguri de masă, aprobat de Guvern

Last Updated on iunie 17, 2022 by Toma Mihai

Cultivatorii de struguri de masă și cei de cartofi vor putea primi sprijin pentru recolte, prin două programe adoptate de Guvern, a anunţat astăzi, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 15 iulie, iar dovada comercializării strugurilor şi producţiei obţinute poate fi făcută până la data de 29 noiembrie.

Categoriile de fermieri cărora li se aplică sprijinul prevăzut prin prezenta hotărâre sunt:producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;producători agricoli persoane juridice„Oferim cultivatorilor de cartofi sprijinul de care au nevoie pentru a continua să obțină producții care să acopere necesarul de consum al României.

Am alocat în bugetul acestui an 15 milioane de lei pentru susținerea producției de cartofi românești, iar prin viitorul Plan Național Strategic oferim sprijin pentru construirea de depozite dedicate recoltelor de cartofi.

Ne asigurăm astfel că vom avea pe piață cartofi românești o perioadă mai lungă de timp în decursul unui an”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

Toți cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;

b) să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;

c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;

d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button