ACTUALITATE

Statul câştigă, românii sărăcesc

Începând cu data de 1 august vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru țigări și alcool.

Începând de astăzi, vom plăti cu 62 de bani mai mult pentru un pachet de ţigări. De asemenea, o majorare considerabilă se va vedea și la alcool începând de astăzi. Acciza la alcool va creşte, iar asta va atrage prețuri mai mari cu 20 la sută. La bere, acciza crește cu circa 20%, ceea ce se va reflecta în prețul produsului.

Cresc şi taxele obţinute din jocurile de noroc. Astfel, pentru venituri de până în 10 mii de lei statul va reţine 3% din câştig, în timp ce pentru venituri care depăşesc suma de 66.750 lei statul va reţine 11.650 lei plus 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

Potrivit documentului oficial, angajații care au unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii și sănătate) la nivelul salariului minim garantat în plată. Excepție de la această măsură fac elevii și studenții până în 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Modificări sunt aduse şi în domeniul salariilor din construcţii, agricultură şi industrie alimentară, acolo unde plafonul anumitor scutiri scade de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună. Poate cele mai importante modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, una dintre ele fiind creşterea TVA de la 5 la 9% pentru HoReCa. Microîntreprinderile sunt vizate şi ele, astfel că plafonul pentru impozitarea cu 16% scade de la 1 milion la 500.000 de lei. Tot de la 1 ianuarie va creşte TVA-ul pentru băuturile cu zahăr sau pentru berea fără alcool, de la 9 la 19%. O altă majorare a TVA, de la 5 la 19%, va fi pentru locuinţele mai mari de 120 de metri pătraţi sau de peste 120.000 de euro, scrie dcnews.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button