EDUCAȚIE

Studiile de masterat, luate în calcul la stabilirea pensiei

Last Updated on decembrie 18, 2023 by Erceanu Ileana

Din septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat, conform prevederilor din noua Lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.
După cum se precizează în art. 14 din textul noului act normativ, ”sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
– a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
Se menționează, totodată, că aceste studii nu vor fi luate în considerare dacă persoanele în cauză erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioadele menționate. Cu toate acestea, persoanele care au absolvit cursuri la mai multe facultăți (sau cicluri de același nivel) au posibilitatea de a alege o singură perioadă de studii, fie că este o licență, un masterat sau un doctorat, ca stagiu de cotizare.
”Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere. Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi. Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de prezenta lege”, menționează noua Lege a pensiilor.
Sursa: Bugetul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button