Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Biserica prăznuiește această sărbătoare în fiecare an pe data de 29 august. Este zi de post în calendarul ortodox.
În ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, mulți creștini țin post sever, abținându-se de la consumul de carne, ouă, lactate și chiar ulei sau vin. Acest post este văzut ca un mijloc de purificare spirituală și de rememorare a suferinței Sfântului Ioan. Sărbătoarea este, de asemenea, un moment prielnic pentru pomenirea morților. În multe sate românești, se organizează parastase și se împart ofrande în memoria celor adormiți. În unele zone din România, se crede că apa sfințită în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul are proprietăți tămăduitoare. Această apă este folosită pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja gospodăria.
În această zi nu este permis să se taie nimic cu cuțitul, totul se rupe cu mâna, și nici nu se lucrează cu obiecte ascuțite, mai ales cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului se abțin să lucreze, deoarece ar trebui să mânuiască joagăre, topoare, securi, bărzi sau fierăstraie.
Nu se toacă și nu se mănâncă varză, pentru că sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varza și iarăși a înviat. Nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au forma rotunda; pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibilă îmbolnăvire de friguri si alte boli;
Nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui; se postește pentru vindecarea de boli, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea;
Femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”. În această zi, să nu se taie nimic, fiind pericol de îmbolnăvire de friguri pentru cel care o face.