Termenul de plafonarea prețurilor la polițele RCA se prelungește

Premierul, Marcel Ciolacu a anunțat faptul că, plafonarea prețurilor la polițele RCA se prelungește până la finalul acestui an, afirmând că măsura este necesară în vederea preîntâmpinării apariției unor dezechilibre în piață şi creșterea prețurilor la aceste polițe.
„Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea prețurilor la polițele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârșitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
El a adăugat că această decizie este luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară.
„Astfel, preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață şi creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a adăugat premierul.
Ministerul Finanțelor a emis un proiect de ordonanță care prevede prelungirea termenului până la care prețurile RCA vor fi plafonate, de la 30 septembrie 2024, la 31 decembrie 2024.
În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA, Ministerul Finanțelor amintește de numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri față de începutul lunii iunie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.
Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.
Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele renta-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Sursa: ziarulunirea.ro