EDUCAȚIE

Tichete educaționale de 500 de lei pentru elevi

Last Updated on octombrie 20, 2023 by Erceanu Ileana

 Părinții care beneficiează de aceste thichete educaționale, pot depune cererile până pe 27 octombrie anul acesta.

Pentru a primi tichete educaționale pentru rechizite în valoare de 500 de lei din anul școlar 2023-2024, venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial. Precizările vin de la Ministerul Fondurilor Europene, printr-o notă obținută de Edupedu.ro.

 Potrivit ordonanței de urgență aprobată la o lună și ceva de la începerea anului școlar, cererile vor putea fi depuse la școli de părinții încadrați la acest tip de sprijin până pe 27 octombrie. 410.000 de potențiali beneficiari au început deja școala de o lună jumate, fără acești bani de rechizite.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
–au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădinițã și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacã spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
–au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
-venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate depun la unitatea de învățământ o cerere de
acordarea tichetului social pe suport electronic, în termen de maximum 45 zile calendaristice de la începutul cursurilor (data de 27 octombrie 2023). Unitățile de învățământ au obligația de a introduce datele și informațiile din cerere în sistemul informatic integrat al învățământului din România, în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului prevăzut anterior (1 noiembrie 2023);

La nivelul fiecărei unități de învățământ, întreaga responsabilitate privind corectitudinea si exactitatea datelor înregistrate în aplicația SIIIR revine directorului unității de învățământ.

În vederea completării cererilor se va avea în vedere componența familiei definită la art. 2 din Ordonanța Guvernului n.r 33/2001, aprobată prin Legea 126/2002, cu modificările și completările ulterioare, respectiv: soțul, soția și copii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună.

În vederea implementării măsurilor pentru sprijinirea preșcolarilor și elevilor dezavantajați
care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic, la nivelul fiecărui inspectorat școlar va fi desemnată, prin decizia inspectorului școlar general, cel puțin o persoană responsabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button