ACTUALITATE

Tinerii vor putea împrumuta până la 50.000 lei pentru acoperirea anumitor costuri

Last Updated on mai 30, 2022 by Erceanu Ileana

Un proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), dă posibilitatea tinerilor cu vârsta între 18 și 31 de ani, care sunt înscriși în învățământul superior autorizat, să acceseze un credit în valoare maximă de 50.000 lei pentru acoperirea anumitor costuri.

Creditul ar urma să poată fi acordat într-o tranșă sau mai multe, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare.

Programul StudentInvest, care nu este în vigoare momentan, prevede că suma de maximum 50.000 lei va putea fi folosită pentru:

taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;

plata cărților și a rechizitelor;

costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;

taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;

achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate;

plata chiriei, în limita a 300 euro/lună;

plata locurilor de cazare în căminele studențești;

parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe;

cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative (convenție, adeverință sau alt document care atestă înscrierea în program);

decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură;

costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale.

Pentru acordarea creditului, beneficiarul va trebui să aibă cel puțin un codebitor, dacă nu este angajat. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație ce nu poate depăși cinci ani de la data acordării creditului, potrivit avocatnet.ro.

Dobânda aferentă acestui tip de credit va fi de IRCC trimestrial plus o marjă de 5,5%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0,2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanției de 0,4% anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button