ACTUALITATE

Toate liceele vor putea organiza admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență

Last Updated on ianuarie 13, 2023 by Romeo Crismaru

Liceele din întreaga țară vor putea organiza examen de admitere pe 90% din locuri, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, conform surselor Edupedu.ro.

Admiterea la liceu se putea organiza doar de către colegiile naționale pentru  90% din locurile disponibile pentru clasa a IX-a. Ulterior, în timpul dezbaterilor publice din vară, fostul ministru anunța că ar extinde opțiunea admiterii pentru toate colegiile, nu doar cele naționale.

Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a, va da admiterea la finalul clasei a VIII-a pe regulile din proiectul de lege, adică în vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, dacă pe cele 34 de locuri scoase la concursul de admitere pentru clasa de la profilul real, specializarea științele naturii și în anul anterior au fost 36 de candidați, atunci liceul poate organiza admitere pentru acea specializare. Concurența ar fi mai mult de un candidat pe loc. 

Dacă în anul anterior nu a fost concurență, atunci nu poate organiza, mai arată sursele. În anul următor, liceele care nu au avut concurență nu mai pot organiza admitere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button