ACTUALITATE

Tulburător ce au găsit  scafandrii pe fundul ‘Marii Găuri Albastre

Scafandrii au reușit să ajungă pe fundul ‘Marii Găuri Albastre’: de-a dreptul sinistru și tulburător ce au putut găsi acolo.

Marea gaură albastră este o groapă marină uriașă în largul coastei Belize, în Caraibe, care a stârnit curiozitatea oamenilor de știință și a turiștilor de ani de zile. Se întinde pe o lungime de 318 metri, are o adâncime de aproximativ 124 de metri și este considerată una dintre principalele atracții din țară.

Această dolină rotundă s-a format în timpul ultimei ere glaciare, pe vremea când nivelul mării era mult mai scăzut, iar în această zonă nivelul apei încă nu ajunsese. La acea vreme, “gaura albastră” era de fapt un sistem de peșteri calcaroase. În momentul în care nivelul apelor s-a ridicat, bolta peșterii a cedat, dând astfel naștere unei doline carstice. Evenimentul a avut loc între 150.000 și 15.000 de ani în urmă, pe vremea în care oceanul încă nu exista în această zonă.

Scafandrii au ajuns pe fundul emblematicei „Great Blue Hole” din Belize, doar pentru a descoperi că această minune naturală imaculată nu este chiar atât de imaculată, ci este plină de resturi tulburătoare, scrie jpost.com.

Când echipa, inclusiv Branson, a ajuns pentru prima dată pe fundul apei, s-a minunat de animalele marine, cum ar fi broaștele țestoase de mare, rechinii de recif și coralii uriași. Cu toate acestea, când au ajuns la o adâncime de 90 de metri, viața a început să dispară.

Erika Bergman, care a finanțat și a făcut parte din expediție , a explicat că un strat gros de hidrogen sulfurat toxic se întindea pe suprafața gropii și împiedica oxigenul să ajungă în interior.

„Am găsit scoici și crabi pustnici care căzuseră în gaură și se sufocaseră”, a declarat ea într-un interviu la vremea respectivă. Echipa a găsit, de asemenea, o sticlă de Coca-Cola de doi litri care ajunsese la o adâncime de peste 100 de metri, precum și o cameră GoPro pierdută. O descoperire și mai șocantă îi aștepta lângă gunoaie – acolo se aflau, de asemenea, două corpuri umane, care aparțineau probabil celor doi dintre cei trei scafandri care s-au pierdut în interiorul gropii într-o expediție anterioară.

„Am găsit locul de odihnă a câtorva oameni și am anunțat cu mult respect guvernul din Belize unde i-am găsit. Toată lumea a decis că nu vom încerca să recuperăm nimic.Este foarte întunecat și liniștit acolo jos, pur și simplu i-am lăsat să rămână”, a declarat Bergman.Nu toate descoperirile echipei au fost atât de sumbre. Scafandrii au localizat, de asemenea, stalactite, un tip de formațiune minerală care de obicei atârnă de acoperișul unei peșteri.Stalactitele au dovedit că situl a fost cândva o peșteră uscată pentru viața preistorică.

Branson a descris expediția ca fiind „una dintre cele mai dure amintiri ale pericolului schimbărilor climatice pe care le-am văzut vreodată”. „Adevărații monștri din ocean sunt schimbările climatice și plasticul. Din păcate, am văzut sticle de plastic pe fundul gropii, care este adevăratul flagel al oceanului. Trebuie să scăpăm cu toții de plasticul de unică folosință”, a conchis Branson.

Marginea “găurii” albastre este locuită de multe specii tropicale, cum ar fi rechinii infirmieri, rechinii ciocan, baracude și peștii îngeri, dar datorită adâncimii dolinei și a lipsei de oxigen, nu există creaturi vii pe fundul acesteia.

Se spune că această dolină este atât de mare încât în ea pot intra două avioane Boeing 747 şi încă mai rămâne spațiu. În adâncurile ei s-au găsit schelete de corali morţi, fosile marine, bolovani de calcar, stalactite și speleoteme vechi de sute de mii de ani. Marea Gaură Albastră din Belize este la ora actuală inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button