ACTUALITATE

Uzina Ford din Craiova va fi preluata de Ford Otosan din Turcia

Uzina de automobile Ford de la Craiova își schimbă proprietarul. Oficialii companiei au anunțat că fabrica din România a fost preluată, în parteneriat cu americanii, de cea mai bogată familie din Turcia, care deține jumătate, din Ford Otosan.

Tranzacția s-a ridicat la aproape 600 de milioane de euro. Pe de altă parte, din 2024, din fabrica de la Craiova, vor ieși trei modele noi, de mașini electrice.

Ford Otosan este deținută în părți egale de multinaționala americană Ford Motor Company și turcii de la Koc Holdings, în spatele cărora se află cea mai bogată familie din Turcia. 

Valoarea acțiunilor vândute/cumpărate a fost calculată la 1,12 miliarde lei, adică circa 227 milioane de euro, potrivit acordului semnat de Ford Motor și Ford Otomotiv Sanayi.

356 milioane de euro vor fi plătite la închiderea tranzacției, care a fost estimată pentru acest an. Alte 196 de milioane vor fi achitate în iunie 2025, plus dobânzi, iar 23 de milioane vor fi plătite în decembrie 2028.

Suma de 140 de milioane de euro suplimentară va fi datorată în funcție de rata de utilizare a capacității uzinei în perioada 2028 – 2034. Sumele plătite în 2022 vor putea fi ajustate în funcție de capitalul de lucru net, de datoria netă și de investițiile în noul model Courier, la data tranzacției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button