ACTUALITATE

Zeci de camioane blocate în vamă

Last Updated on ianuarie 17, 2024 by Erceanu Ileana

Zeci de camioane pentru transporturi internaționale cu destinația Austria sunt oprite la granița Oryahovo-Bechet (Bulgaria către România).

Printre acestea și câteva tiruri grecești cu mărfuri către Austria, care sunt blocate pentru câteva zile la granița cu Bulgaria, în așteptarea verificării mărfurilor și a documentelor.

Această evoluție neașteptată, cu consecințele dramatice pe care le presupune – întârzierea livrărilor cu mai multe zile, neplăceri pentru șoferi etc. – are legătură cu intrarea Bulgariei în zona Schengen și cu obligațiile pe care și le-a asumat față de alte țări cu privire la controlul vehiculelor și al cetățenilor, notează presa din Grecia, potrivit Rador Radio România

În plus, Austria cere Bulgariei și României controale stricte pentru care autoritățile vamale din cele două țări au fost prinse nepregătite.

Pentru șoferii greci, indignarea a fost cauzată și de faptul că nu au existat informații cu privire la eventualitatea unor întârzieri la momentul intrării tirurilor grecești în Bulgaria pe la Promachonas, după cum reclamă Asociația pentru Transporturi Internaționale a Proprietarilor de Camioane pentru utilizare publică din Județul Pieria „AKROPOLIS”.

În comunicatul Akropolis se precizează:

De sâmbătă, 13/1/2024 dimineața, ne confruntăm cu o situație inedită și fără precedent la granița Oryahovo-Bechet (Bulgaria-România).

Camioane grecești, cu mărfuri din Grecia cu destinația Austria, precum și camioane ungurești, românești, cehe, austriece și turcești pentru transporturi internaționale, cu destinația de asemenea Austria, sunt ținute într-o parcare din vama Oryahovo.

 Li s-au reținut autorizațiile de circulație și documentele pentru mărfuri, motiv pentru care nu pot nici să înainteze spre teritoriul României pentru a-și continua drumul, nici să se întoarcă în Grecia.

 Răspunsul autorităților bulgare de acolo este că au o problemă cu mărfurile cu destinația Austria și trebuie să primească răspuns de la Sofia pentru a debloca autovehiculele. La intrarea lor pe la granița greco-bulgară de la Promachonas – Kulata, nu a existat nici o informare nici din partea poliției elene, nici, desigur, din partea poliției bulgare, astfel încât acestea să se întoarcă și să aleagă un alt traseu (prin țări terțe). I-au lăsat să intre normal, să plătească taxele de drum pe tot traseul în Bulgaria pentru a-i bloca în vama Oryahovo!

În urma unei discuții cu poliția de la Oryahovo, am fost informați că nu există nicio problemă nici cu autorizațiile transportatorilor internaționali, nici cu documentele legate de mărfuri. Problema este cu vama lor. Astăzi, luni, 15/1/24, șoferii au fost informați de poliție că vehiculele încărcate cu marfă vor fi ținute acolo timp de 7 zile și abia apoi le vor da drumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button