Ziua în care România a întors armele împotriva Germaniei
Ziua de 23 august 1944 în care România a întors armele împotriva Germaniei, a devenit unul dintre momentele care vor rămâne pentru totdeauna în memoria celor care au trăit în vremurile comunismului.
Data de 23 august are o importanță mare în istoria României, fiind momentul în care, printr-o lovitură de stat, s-a pus capăt dictaturii militare a mareșalului Ion Antonescu și s-a decis ruperea alianței cu Germania nazistă, întoarcerea armelor împotriva fostului aliat și încheierea unui armistițiu cu Uniunea Sovietică. În 23 august 1944, la ora 22.30, Regele Mihai a anunța întoarcerea armelor, ieșirea României din alianță cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite. Hotărârea a scurtat cu șase luni cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ulterior, regimul comunist a confiscate semnificația aceste zile istorice, astfel că, timp de 40 de ani, până la prăbușirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Națională a României. Era un prilej pentru parade fastuoase dedicate conducătorilor de la acea vreme. Pionierii, șoimii patriei, muncitorii din fabrici și uzine erau mobilizați chiar și cu câteva luni înainte pentru că manifestările dedicate acestei zile să se desfășoare fără cusur. Oamenii erau luați din fabrici și învățați coregrafii, elevii erau instruiți la scoală și cu toții erau apoi aliniați și grupați în coloane pentru mărețele defilări și adunări de pe stadioane ori bulevarde, iar cântecele patriotice și lozincile de preaslăvire a soților Ceaușescu răsunau în fiecare colț al țării.