ACTUALITATE

Ziua internațională a Munților Carpați

Ziua internațională a Munților Carpați este celebrată anual pe data de 26 septembrie.

Ziua Internațională a Munților Carpați este o sărbătoare dedicată promovării și protejării unuia dintre cele mai importante lanțuri montane din Europa, (Munții Carpați. Lanțul muntos se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri și traversează șapte state.

Munții Carpați traversează România pe o suprafață de 51% din lungimea lor totală, formând un arc de cerc. Printre statele pe care le traversează se numără: Cehia (3%), Slovacia (17%), Polonia (10%), Ungaria (4%), Ucraina (11%), România (51%) și Serbia (4%) .

Munții Carpați sunt împărțiți în trei mari sectoare:

*Carpații Occidentali: Situat în România și parțial în Ungaria și Serbia.

*Carpații Orientali: Extinzându-se din nordul Slovaciei până în România.

*Carpații Meridionali: Cunoscuți și ca „Alpii Transilvaniei”, aceștia sunt cei mai înalți munți din Carpați, cu vârful Moldoveanu din România, care atinge 2.544 metri.

Fauna și flora Munților Carpați cuprind un număr de 1.350 de specii de plante și animale, 116 dintre acestea fiind endemice, adică se regăsesc exclusiv într-o anumită regiune. Din punct de vedere demografic, în cele 745 de localități românești din Munții Carpați locuiesc aproximativ două milioane de oameni.

Pentru a asigura protecția patrimoniului natural și cultural al Munților Carpați, România a ratificat în octombrie 2006 Convenția-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților, convenție adoptată de toate cele șapte state carpatice, conform Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

În Munții Carpați se află cea mai mare cruce amplasată pe un vârf montan, Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman. Ziua internațională a Munților Carpați a fost instituită pentru a atrage atenția asupra importanței îngrijirii mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button