Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară
În fiecare an, pe 19 august, marcăm Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară, un prilej important de a aduce aprecieri tuturor celor care sprijină persoanele aflate în nevoie.
Această zi este dedicată: persoanelor vârstnice, copiilor orfani și cei rămași fără ocrotire părintească, copiilor cu dizabilități, familiilor cu trei și mai mulți copii, familiilor monoparentale, șomerilor, grupurilor care trăiesc sub pragul sărăciei, persoanelor afectate de calamități naturale, persoanelor cu dizabilități, persoanelor bolnave și alte persoane vulnerabile care nu își pot realiza de sine stătător drepturile și interesele legitime.
Această zi are o dublă semnificaţie: de a evidenţia eforturile celor care îşi riscă în mod dezinteresat viaţa şi sănătatea pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii extreme, precum şi de a atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.
„Data de 19 august nu a fost aleasă întâmplător, în 2003 aceasta fiind ziua în care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi Reprezentantul Special al Secretarului General al Naţiunilor Unite în Irak, Sergio Vieira de Mello, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni umanitare în Irak, alături de alţi 21 de asistenţi umanitari. Peste 100 de asistenţi umanitari au fost răniţi, cu acelaşi prilej”, scrie Agerpres.
Ediţia din 2024 a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară se desfăşoară sub îndemnul „Acţionează pentru umanitate” (#ActForHumanity). Potrivit ONU, în anul 2023 au fost înregistrate cele mai multe pierderi de vieţi în rândul asistenţilor umanitari, iar 2024 ar putea stabili un nou record negativ în acest sens. Este o dublă tragedie, căci odată cu asistenţii umanitari căzuţi în focul încrucişat îşi pierd viaţa şi numeroşi civili care nu mai beneficiază de ajutorul vital de care au nevoie.