Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie
Last Updated on martie 25, 2024 by Erceanu Ileana
Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române.
În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Polițiștii au renunțat la protestele anunțate astăzi, de Ziua Poliției Române. Motivele invocate de președintele Europol. Guvernanții și-au onorat o parte dintre promisiunile făcute angajaților din poliție, a spus la Europa FM, președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.
„Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul, în cele din urmă, și-au onorat promisiunea de a acoperi o parte dintre restanțele pe care în momentul de față polițiștii le înregistrează. Vorbim de sume cuprinse între 790 de lei și 1.100 de lei pentru fiecare polițist, care vor fi acordate începând cu luna următoare”, a declarat la Europa FM președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.
Polițiștii au în continuare anumite revendicări ce trebuie soluționate, cum ar fi actualizarea normei de hrană și a sumelor acordate pentru plata chiriei. De aceea, pe 9 mai, de Ziua Europei, au de gând să picheteze instituțiile guvernamentale, în frunte cu Ministerul de Interne.
„Polițiștii locali beneficiază de norma de hrană la nivelul actualizat, iar polițiștii români, din cadrul Poliției Române beneficiază de norma de hrană plafonată la nivelul anului 2018. În momentul de față, norma de hrană este de 34 de lei, iar conform ordinului Ministerului Apărării Naționale, cuantumul acesteia ar trebui să fie de 48 de lei în plată. Compensația de chirie care, conform legii, ar trebui să fie 50% din salariul de funcție este plafonată la nivelul anului 2009. Cu alte cuvinte, un agent de poliție care mâine intră în școala de poliție, iar ulterior este repartizat într-un alt județ față de cel de domiciliu va beneficia de o compensație de chirie de aproximativ 385 de lei”, a mai precizat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.