ACTUALITATE

15 mai, Ziua bujorului românesc

Last Updated on mai 15, 2023 by Erceanu Ileana

Astăzi este ziua bujorului românesc, devenit simbol național anul trecut. Floarea rară poate fi admirată doar în câteva locuri din ţară, care pot fi numărate pe degete.

Bujorul românesc, este o specie de bujori din familia Paeonia prezentă în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei. Floarea roșie are petale mai puține decât bujorul de grădină. Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată. Se găsește în Parcul Natural Comana în locurile însorite, precum și în Pădurea Troianu din județul Teleorman. Bujorul a fost declarat prin lege floarea națională a României, legea intrând în vigoare pe 26 octombrie 2022.

Bujorul ca floare națională include toate cele cinci specii care cresc spontan pe teritoriul României din Banat până în Dobrogea și din Oltenia până în Transilvania și Moldova: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, precum și trei specii cultivate: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button