ACTUALITATE

25 Mai, dublă semnificație pentru Neamul Românesc

Last Updated on mai 25, 2023 by Erceanu Ileana

 Înălţarea Domnului, numită în popor şi Ispas, este unul dintre cele douăsprezece mari praznice împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe şi se sărbătoreşte întotdeauna în joia din săptămâna a şasea după Paşti, adică la patruzeci de zile după Înviere.

Astăzi este o zi mare, plină de încărcătură emoţională şi spirituală, sărbătorim – Înălţarea de-a dreapta Tatălui a Domnului Iisus Hristos si totodata, în mod tradițional sărbătorim ziua Eroilor Neamului românesc.  Avem datoria morală, noi cei de astăzi, români de pretutindeni, în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, să-i comemorăm, cu profundă recunoştinţă, pe toţi cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară independentă şi suverană, în care ne putem bucura de libertate.

 Jertfa ostaşilor neamului nostru a fost înfăptuită pentru și prin religie, pentru ca noi, urmasii lor să putem merge la biserică, să ne putem ruga liber lui Dumnezeu, căci, cea mai de preț bogăție a neamului nostru este credința creștină. Nu întâmplător românii își comemorează înaintașii jertfiți în mod eroic în aceeași zi cu prăznuirea zilei în care Domnul nostru Isus Hristos s-a înălţat la ceruri.

Asemenea jertfei de Sine a Fiului Domnului, asumată în numele întregii umanități si eroii neamului nostru, au pus mai presus de propria ființă datoria față de Țară. Acest fapt a contribuit decisiv la păstrarea  valorilor naţionale, a limbii române, la obținerea și păstrarea independenței de stat, la libertatea poporului nostru.  Să ne cinstim istoria şi eroii, dar să trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate! Hristos S-a Înălțat!

„Neamul este etern prin cultul eroilor. Eroii sunt cei dragi nouă. Eroii, oameni căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc, a fiinţei naţionale, pentru apărarea religiei. Ei şi-au dat viaţa pentru ca noi să fim liberi, ei sunt eroii noştri”. – Nicolae Iorga Cinste eroilor neamului românesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button