EVENIMENT

25 octombrie, Ziua Armatei Române

Last Updated on octombrie 25, 2023 by Erceanu Ileana

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă, Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei.

”Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români, precum şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente”, a anunţat Ministerul Apărării.

De asemenea, pe data de 25 octombrie este rememorat momentul în care s-au depus eforturi pentru recucerirea teritoriilor românești.  

Această zi este marcată prin arborarea Drapelului național la sediile instituțiilor militare și la bordul navelor militare maritime și fluviale. La 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button