EVENIMENT

26 martie, Ziua Serviciului Român de Informații

Last Updated on martie 26, 2024 by Erceanu Ileana

Serviciul Român de Informații a luat ființă pe 26 martie 1990 și este unul dintre serviciile secrete române, alături de Serviciul de Informații Externe.

 Se amintește, astfel că imediat după Revoluția Română din decembrie 1989, prin Decretul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională din 26 martie 1990 a fost înființat Serviciul Român de Informați. Ulterior la 29 iulie 1991 a fost emisă Legea nr. 51/1991 privind Siguranţa Naţională a României care stabilea noile ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României şi reglementă prin lege activitarea structurilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

Legea 14 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii   faţă de legea Siguranţei Naţionale 51, conţine un supliment de învestitură în ceea ce priveşte competenţa generală a serviciului, cu semnificaţie specială asupra locului acestuia în cadrul comunităţii informative naţionale. Astfel, Serviciul Român de Informaţii este definit ca organ specializat în domeniul informaţiilor referitoare la siguranţa naţională a României, ceea ce trebuie corelat cu prevederea din Legea Siguranţei Naţionale care stipulează că SRI este organ specializat în materia informaţiilor din interiorul ţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button