SPORT

75 de ani de la înființarea clubului Steaua

Pe 7 iunie 2022, se împlinesc 75 de ani de la înființarea Asociației Sportive a Armetei București, după care a primit denumirea de Steaua.

La începutul lunii iunie 1947, mai mulți reprezentanți ai armatei s-au întâlnit având pe ordinea de zi un singur punct: înființarea unei asociații sportive.

La 7 iunie 1947, generalul Mihai Lascăr, Ministru de Razboi, promulga „Ordinul de Înființare al Clubului Armatei Române, Asociatia Centrala a Armatei A.S.C.A”, cu opt discipline sportive: fotbal, scrimă, călărie, box, tir, volei, atletism și tenis de câmp.

În ceea ce privește fotbalul, ofițieri și subofițeri au venit la București și au intrat într-un program de preselecție.

N-a trecut mult și clubul Armatei a înaintat o cerere pentru a juca direct în prima liga națională.

În august 1947, Federația Română de Fotbal Amator a decis desființarea clubului Carmen București, deținut de Ion Mociorniță, aflat în conflict cu Ana Pauker. În Sportul Popular din 21 august 1947, se spune că gruparea Carmen este de fapt un cuib de dușmani, o rămășiță reacționară.

După desființarea clubului Carmen, ASA București a fost primită direct în prima ligă de fotbal. Primul joc oficial din istorie are loc la 24 august, împotriva clujenilor de la Dermata. Meciul s-a disputat pe stadionul Venus din Bucureşti, iar rezultatul final a fost 0-0.

În primul an în Divizia A, Steaua s-a chinuit să nu retrogradeze, jucând un meci de baraj pentru menținere. Din următorii ani însă, trofeele începeau să se adune în vitrina clubului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button