ACTUALITATE

A fost declarat floare naţională a României

Last Updated on septembrie 28, 2022 by Romeo Crismaru

Bujorul include toate cele cinci specii care cresc spontan pe teritoriul României din Banat până în Dobrogea și din Oltenia până în Transilvania și Moldova.

Bujorul a fost și este apreciat din timpuri străvechi ca plantă cu însușiri terapeutice în medicina populară românească.

 Florile de bujor sunt foarte îndrăgite în întreaga țară, constituind surse de inspirație pentru folclor, muzică, literatură și arta poporului roman.

În conștiința populară, ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală este asociată adesea cu floarea de bujor. Floarea de bujor, din familia Paeoniaceae,  este declarată oficial ca Floare Naţională a României.

 În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului numit, sărbătoarea bujorului.

Autorităţile locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor şi „vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări”, potrivit proiectului.

Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor.

 Bujorii sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia romanica peregrina este considerată una dintre cele mai vechi flori din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button