SOCIAL

Alertă de proporții în Europa! Ne apropiem de un accident nuclear” în Ucraina

Last Updated on aprilie 16, 2024 by Erceanu Ileana

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul aproape iminent la care sunt expuși oamenii, din cauza atacurilor repetate asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

„Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a tras un semnal de alarmă, cu privire la faptul că atacurile recente asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, care este sub ocupația Rusiei, reprezintă o amenințare gravă la adresa siguranței oamenilor și cresc riscul unui accident nuclear.”, informează AFP.

Centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, care este ocupată de Rusia încă din martie, a fost ţinta unei serii de atacuri cu drone începând din 7 aprilie, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc. Grossi a subliniat că aceste atacuri „nechibzuite” care vizează cea mai mare centrală electrică din Europa trebuie să înceteze imediat. Acest apel a fost făcut în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Doi ani de război cântăresc greu asupra securităţii centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA privind siguranţa şi securitatea nucleară a fost compromis. Nu putem sta deoparte şi aştepta ca o ultimă greutate să încline balanţa într-un echilibru instabil”, a adăugat el.

Șeful AIEA sa referit la cele șapte domenii principale ale siguranței și securității nucleare, așa cum au fost stabilite de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Acești „piloni” sunt aspecte esențiale ale reglementărilor și standardelor internaționale referitoare la operațiunile nucleare și nu este vorba despre structuri fizice care susțin centrala nucleară Zaporojie. În acest moment, deși cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, „pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale”, a avertizat şeful AIEA. Rusia a spus săptămâna trecută că drone ucrainene au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, dar agenția de informații militare a Ucrainei a răspuns că Kievul nu a fost implicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button