Economic

Am putea avea prețuri record, după expirarea plafonării

Last Updated on februarie 9, 2024 by Erceanu Ileana

Un furnizor de pe piața de energie și-a anunțat prețul de 7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față, care este, în funcție de consum, între 68 de bani și un 1,3 lei.

Prețul gigantic ar urma să intre în vigoare de la anul, când va expira plafonul actual. Firma are o ofertă de 7 lei/kwh, scrie Economica.net. Asta înseamnă o factură de zece ori mai mare decât în momentul de față.

Dumitru Chisăliță – preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă: Dacă ne uităm strict la prețurile de pe bursă, prețurile sunt în scădere. E adevărat, nu o scădere dramatică, o scădere ușoară față de zilele de astăzi, dar totuși dramatică ceea ce înseamnă momentul în care s-a introdus plafonarea. Până în martie anul viitor, prețurile sunt plafonate. 68 de bani pentru consumul de până în 100 de kwh, 80 de bani între 100 și 255 kwh/lună și 1,3 lei pentru un consum de peste 300 de kwh/lună. Prețul este plafonat nu doar pentru consumatori, ci și pentru furnizori. Valoarea unui megawatt pe piața angro este în momentul de față plafonat la suma de 450 de lei”.

Pe lângă prețul de achiziție, în factura la energie se regăsesc și taxele aferente: tarifele de distribuție, de transport, componentele de furnizare, certificate verzi, componente cogenerare, acciză, TVA.

 În România, piața furnizorilor de energie este una liberă, ceea ce înseamnă că toți cetățenii își pot alege furnizorul cu care să colaboreze.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button