SANATATE

Persoanele cu dizabilități vor avea un card European standardizat

Last Updated on februarie 9, 2024 by Erceanu Ileana


Negociatori ai Parlamentului European şi statelor membre ale Uniunii Europene au convenit joi introducerea unui card de dizabilitate standardizat la nivel european.

Recunoaşterea statului de dizabilitate al unei persoane pe întreg teritoriul UE îi va acorda acesteia acces egal la condiţii speciale şi tratament preferenţial la servicii publice şi private, cum ar fi acces la parcare sau tarife de intrare reduse, potrivit Agerpres. Aceasta include accesul la transport, evenimente culturale, muzee, centre de petrecere a timpului liber şi sportive, sau parcuri de distracţii. Preşedintele Comisiei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, eurodeputatul româna Dragoş Pîslaru, a confirmat acordul.

Acesta mai trebuie aprobat de PE şi statele membre, ceea ce, în majoritatea cazurilor, este doar o formalitate. Potrivit statelor UE, cardul de dizabilitate va fi emis în mod gratuit în formă fizică şi digitală de către autorităţile naţionale. Pentru pierderea sau deteriorarea cardului va fi percepută o taxă. Statele membre pot percepe de asemenea taxe pentru un permis de parcare care este recunoscut pe întreg teritoriul UE. Comisia Europeană a publicat în septembrie o propunere privind carduri de identitate uniforme. Perioada de implementare a directivei este de 30 de luni, iar primele astfel de carduri ar putea fi emise după alte 12 luni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button