Economic

Amânarea plății ratelor pentru fermieri stânește îngrijorări

Last Updated on ianuarie 16, 2024 by Erceanu Ileana

Băncile contestă planurile Guvernului pentru fermieri. Bancherii consider că amânarea plății ratelor e o măsură ce s-ar putea întoarce chiar împotriva fermierilor.

Ministerul Agriculturii din România a propus recent un moratoriu privind rambursarea datoriilor restante de către fermierii afectați de sesceta din 2023, permițându-le acestora să suspende plățile către bănci, instituții financiare nebancare sau societăți de leasing pentru o perioadă de una până la 12 luni. Cu toate acestea, surse bancare își exprimă profunda îngrijorare, avertizând că această măsură ar putea avea repercusiuni grave asupra finanțării fermierilor și asupra stabilității generale a sectorului agricol.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, fermierii care se confruntă cu obligații de plată a datoriilor restante acumulate față de bănci și societăți de leasing în 2023 pot solicita o suspendare a plăților pentru o perioadă determinată. Propunerea include, de asemenea, suspendarea ratelor scadente la credite, care acoperă ratele principale, dobânzile și comisioanele.

După ce au analizat proiectul de ordonanță, fermierii au ajuns la concluzia că măsura s-ar putea întoarce împotriva lor și ar putea reduce semnificativ nivelul de sprijin bancar în sectorul agricol. Preocuparea este că un moratoriu anual legat de condițiile meteorologice, cum ar fi seceta sau inundațiile, ar putea determina băncile să reconsidere viabilitatea generală a sectorului, potrivit economica.net.

Proiectul de ordonanță de urgență subliniază, de asemenea, condițiile specifice de eligibilitate. Debitorii cu împrumuturi care nu au ajuns încă la scadență și pentru care nu a fost solicitată rambursarea anticipată pot beneficia de moratoriu. În plus, cei ale căror venituri au fost afectate de seceta din 2023 sunt eligibili, cu condiția să prezinte rapoarte de evaluare a pagubelor și de evaluare a pagubelor în conformitate cu reglementările specificate.

În plus, proiectul indică faptul că dobânda acumulată în timpul perioadei de suspendare va fi capitalizată la soldul rămas, iar capitalul majorat va fi rambursat în rate de-a lungul perioadei rămase de împrumut. Orice taxe amânate restante la sfârșitul perioadei de suspendare vor fi plătite conform unui program revizuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button