Angajații vor putea fi plătiți cu salariul minim cel mult 2 ani
Se schimba veniturile românilor în urma directivei europene. Angajații nu vor mai putea fi plătiți cu salariul minim mai mult de doi ani.
Așa prevede legea salariului minim european care a ajuns deja în parlament. Potrivit proiectului, salariul de bază minim brut garantat pe țară în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul angajării. După expirarea acestei perioade, angajatorul este obligat să crească venitul. Salariul minim european va intra în vigoare la începutul anului viitor și ar trebui să ridice nivelul de tari. Potrivit proiectului de lege, acesta se va raporta la jumătate din câștigul salarial mediu brut pe economie și va ține cont și de inflație, productivitatea muncii și rata de creștere a veniturilor.
Firmele românești nu mai pot angaja salariați cu mai puțin de 3.700 de lei (aproximativ 740 de euro), cât a devenit salariul minim brut pe țară. Majorarea din vară a salariului de bază minim brut cu 12,12%, de la 3.300 de lei lunar, are mai multe implicații atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
România s-a aliniat în acest an recomandărilor unei directivei europene care impune statelor membre UE ca salariul minim să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut al țării (8.580 lei salariul mediu brut a fost în iulie 2024, conform datelor Institutului Național de Statistică).
Pe 11 septembrie, Comisia pentru Afaceri Europene din Senat a dat un aviz favorabil proiectului de lege privind introducerea salariului minim european. După adoptarea de către Senat și Camera Deputaților, legea merge către președinte pentru promulgare.
În prezent:
– Salariul minim pe economie brut – 3.700 de lei
– Salariul minim pe economie net -2.363 de lei
Salariul minim european:
– se raportează la 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie
va ține cont de:
– puterea de cumpărare a salariului minim
– nivelul general al salariilor și distribuția acestora
– rata de creștere a salariilor
– productivitatea muncii
– rata inflației