Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!
Last Updated on iulie 30, 2024 by Romeo Crismaru
Numărul unic de urgență 112 este număr telefonic gratuit, pus la dispoziție cetățenilor de către toți operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situațiile de urgență ce amenință siguranța cetățeanului și a bunurilor acestuia, siguranța națională și alte cazuri prevăzute de lege.
Campania națională de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităților ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!”, desfășurată în perioada 15 iulie-01 octombrie a.c., are ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112 numai în situații de urgență reale.
Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112, reprezintă un procent de 3,29% din numărul total de apeluri recepționate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații) cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați – minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive).
În semestrul I al anului 2024, din totalul de 12.079 de apeluri primite, un număr de 6.549 au fost apeluri non-urgente, iar în 530 de cazuri, apelurile au fost abusive, motiv pentru care polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 699.400 de lei.
Pentru a evita utilizarea fără temei a numărului unic de urgență 112, I.P.J. Mehedinți reamintește:
Apelarea prin sistemul național Apeluri de Urgență 112 trebuie făcută numai în cazuri de urgență, care necesită intervenția promptă a structurilor implicate pentru soluționarea evenimentului;
Comunicați cu exactitate: timpul și locul producerii evenimentului, numărul și semnalmentele persoanelor implicate, obiective din zonă, nume străzi etc;
Păstrați-vă controlul și răspundeți la întrebările pe care vi le adresează operatorul 112, pentru a scurta timpul de culegere a datelor necesare efectuării intervenției de către structura competentă;
Nu abuzați de numărul unic de urgență 112, apelarea nejustificată se pedepsește conform legii!
Legislația din România în acest domeniu–OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență prevede că „Alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii”.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Reamintim că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr are nevoie de ajutor!