Guvernul pregătește noi biruri pentru români
Last Updated on iulie 30, 2024 by Erceanu Ileana
Guvernul vrea să crească impozitul pe dividende la 10% și să elimine facilitățile din construcții. Vor fi și deduceri din impozit pentru meditaţii.
Guvernul are în vedere majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. De asemenea, ia în calcul și eliminarea facilităților din domeniul construcțiilor, potrivit Profit.ro. Conform sursei citate, măsurile au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului care prevede:
– Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor;
– Creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majorităţii celorlalte forme de venit din capital;
– Creşterea în continuare a deducerilor personale de bază pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
Angajații din construcții (10% din forța de muncă ocupată) sunt în prezent scutiți de la impozitul pe veniturile personale și o parte din contribuțiile sociale obligatorii, respectiv contribuția la Pilonul II de pensii este opțională.
Impozitul pe dividende a fost majorat de la 5 la 8%, dar și această cotă este considerată prea mică atât de instituțiile financiare internaționale, cât și de partea social-democrată a Guvernului.
În privința deducerilor personale, Guvernul promite abia pentru anii următori deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
În acest moment sunt și alte categorii de angajați care au facilități similare celor din construcții: cei din agricultură și industria alimentară unde se aplică pentru salariile între 3.436 – 10.000 lei brut.
Premierul Marcel Ciolacu declara recent că părinții copiilor care merg la meditații vor putea folosi chitanțele cerute de la profesori pentru a primi o reducere a impozitelor.
„În funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţie, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculaţi lunar, el se calculează anual şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a menționat în repetate rânduri în declarațiile publice că nu mai putem să avem facilități fiscale pentru mai multe categorii, că ele creează dezechilibre, astfel că o asemenea măsură, ținând cont de declarațiile publice, am putea vedea în planul pe care îl va face Guvernul pentru a negocia cu Comisia Europeană să ne păsuiască încă 7 ani pentru a reuși să ne reglăm problemele de deficit. Nu avem detalii în momentul acesta despre plan, pentru că guvernanții nu vor să dezvăluie prea multe, pentru a nu veni cu vești nepopulare în prag de alegeri.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, marți, pe Facebook, după apariția variantei de lucru a documentului în spațiul public, că exclude „toate speculațiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creșteri de taxe”.
„Nu există niciun pachet cu astfel măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliție! Din acest motiv, le-am cerut miniștrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri și cu societatea civilă. Le solicit totodată să fie mai atenți la comunicarea pe acest subiect! Nimeni nu are dreptul să-și dea cu părerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului României! Deciziile se iau în Guvern! Orice altă cale de a arunca pe piață inițiative personale, fără o validare politică prealabilă în Coaliție, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancționată!”, transmite Ciolacu.