ACTUALITATE

Atenție la foliile montate pe geamurile mașinii

Last Updated on august 30, 2022 by Toma Mihai

În cazul în care mașina nu este dotată din fabrică cu geamuri cu un anumit grad de transparență, putem monta folie auto la nivelul acestora, dar există o serie de reguli. Dacă oamenii legii constată că la nivelul autoturismului au fost montate folii auto neomologate sau că acestea au fost amplasate necorespunzător, șoferii riscă amenzi cuprinse între 1.300 – 2.900 de lei sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

Montarea foliilor trebuie să respecte următoarele reguli:

  • Indiferent de tehnologia de montaj (cu/fără demontare), folia de plastic se va aplica doar pe partea interioară a geamurilor, raportat la vehicul
  • Foliile de plastic se aplică doar dacă pe geamurile în cauză se identifică marcajul de omologare
  • Nu se aplică niciodată folii din material plastic, indiferent de valoarea transmitanţei luminii pe parbrizul autovehiculelor
  • Pentru geamurile, altele decât parbrizul, aflate în câmpul de vizibilitate către înainte al şoferului, transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată nu trebuie să fie mică de 70%. Rezultă că o folie cu o transmitanţă a luminii de minimum 70% se poate aplica pe geamurile mai sus menţionate numai dacă acestea sunt clare (necolorate)
  • În cazul în care geamurile aflate în câmpul de vizibilitate către înainte sunt iniţial colorate, foliile de plastic se pot aplica numai dacă se face dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase pentru ansamblul geam-folie. Dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase presupune existenţa la agentul economic a unui aparat specializat precum şi păstrarea înregistrărilor determinărilor finale efectuate pentru fiecare vehicul.
  • Pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al şoferului transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată nu trebuie să fie mai mică de 70%. Totuşi dacă autovehiculul este dotat cu două oglinzi retrovizoare exterioare, aceste geamuri se consideră că nu mai fac parte din câmpul de vizibilitate către înapoi şi drept urmare transmitanţa luminii pentru ansamblul format poate fi mai mică de 70%. Datorită acestui fapt, în acest caz, se pot monta folii de colorare pe aceste geamuri, fără a avea importanţă gradul iniţial de culoare sau determinarea transmitanţei finale cu aparate specifice.
  • Dacă autovehiculul este echipat cu lampă suplimentară de stop instalată în interiorul habitaclului şi a cărei lumină este difuzată prin sticla geamului spate, atunci folia aplicată nu trebuie să obtureze zona luminoasă a lămpii.

Pe lângă asta, montarea foliilor auto poate fi realizată doar în service-uri autorizate de RAR, fiind necesară eliberarea documentelor prin care șoferul va face dovada montării acestora, conform RAROM.

Sursa EVZ.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button