ACTUALITATE

Avem o lege, dar nu o putem aplica

Last Updated on noiembrie 29, 2023 by Erceanu Ileana

Românii care  suferă de alergii, nu pot beneficia de legea care îi ajută. Aproximativ 8 milioane de români suferă de o anumită formă de alergie, potrivit specialiștilor.

Cu toate astea, românii cu astfel de afecțiuni sunt neglijați de stat, care încă nu a elaborat normele de aplicare ale unei legi care prevede îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate sau suspecte ce ar avea boli alergice. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, atrage atenția asupra lipsei normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 4/2021, o lege esențială pentru protecția acestor persoane.

„Această lege, promulgată cu scopul de a sprijini diagnosticarea rapidă și eficientă, dar și îmbunătățirea tratamentului pentru persoanele cu alergii, rămâne în prezent neaplicabilă datorită lipsei normelor de aplicare. Aceste norme ar trebui să fie elaborate și emise de către Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, până la data de 07.08.2021”, a transmis FACIAS zilele trecute într-un comunicat.

După mai bine de doi ani, normele de aplicare ale legii nu au fost emise, fapt ce afectează aproximativ 40% din populația României care suferă de o formă sau alta de alergie, atrage atenția și Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică

Se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere, la adulți cât  și la copiii care suferă de o formă de alergie. Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică și al societății.

Printre altele, noul cadru legislativ prevede facilitarea și efectuarea diagnosticării precoce a persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu alergii; identificarea și evidența persoanelor diagnosticate; îmbunătățirea tratamentului pentru prevenirea apariției complicațiilor; facilitarea integrării acestora în școală, în activități sportive și în muncă.

Mai mult, legea vizează promovarea și îmbunătățirea procesului de educație pentru sănătate a persoanelor diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice, a familiilor acestora și a populației în ansamblul său.

„FACIAS subliniază importanța respectării drepturilor cetățenilor și responsabilitatea autorităților statului de a acționa în interesul public. Lipsa normelor de aplicare este nu doar o neglijență, ci și o încălcare a drepturilor fundamentale ale persoanelor afectate de alergii”, transmite Fundația, care solicită elaborarea de urgență a normelor metodologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button