SANATATE

Bani pentru persoanele cu handicap

 Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, persoanele cu handicap vor beneficia anual de bani de la stat sub forma unor tichete valorice, pentru recuperare sau reabilitare. Aceste tichete se vor acorda la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

Acest proect a trecut de votul deputatilor. După ce proiectul va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va prevede că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Tichetele vor putea fi folosite pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.

Valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.

Metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege. El trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Abia după ce va fi stabilită valoarea tichetelor și vor fi oficializate normele de acordare, aceste tichete vor putea fi primite de persoanele cu handicap, conform avocatnet.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button