ACTUALITATE

CARNEA DE PORC, LA CONTROL

Last Updated on decembrie 6, 2022 by Romeo Crismaru

sursa foto: EVZ

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar carnea de porc devine una dintre vedetele acestei perioade. DSVSA Mehedinți anunță controale în zonele în care se comercializează carnea de porc.

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat controale specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din județ, unde se comercializează carne de porc. Acțiunile vizează modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă condiţiilor sanitar- veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la igiena, depozitarea, transportul și valorificarea cărnii de porc şi a altor alimente de origine animală şi nonanimală

Ne axăm în principal pe controlul cărnii, dar și lapte, ouă, băuturi alcoolice și non-alcoolice. Principala noastră recomandare este că trebuie să achiziționăm tot timpul alimente fie proaspete, fie care au suportat un regim termic sau produse gata gătite, toate trebuie să le cumpărăm din spații autorizate sanitar-veterinar. Dacă ne referim strict la carnea de porc, de obicei acum începe sacrificarea porcului în gospodăriile populației și este clar că înainte să sacrificăm porcul, ar trebui să fie examinat clinic de către un medic veterinar, iar după sacrificare trebuie să ducem proba de trichinella spiralis. Abia după aceea vom consuma o carne sigură”, spune ADRIANA GANEA, purtător de cuvânt DSVSA Mehedinți.

Acestea sunt, pactic, verificările care au loc înaintea sărbătorilor de iarnă. Verificările la comercianți, în oboare, în trafic, au ca scop să nu apară la vânzare carne de porc sau semipreparate ori produse de origine animală care să nu fi fost certificate sanitar veterinar.

„Nu este bine să cumpărăm carene și alte produse de la marginea drumului sau din oricare alte spații care nu sunt supuse controlului sanitar veterinar. Toate aceste măsuri, cu siguranță, sunt unele de precauție. Acolo unde mergem să cumpărăm, fie și în spațiile autorizate trebuie să verificăm dacă produsele sunt în termen, dacă cel care ne vinde are echipament de protecție, iar dacă suntem nemulțumiți ne putem adresa DSVSA”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Mehedinți, Adriana Ganea.

Au loc verificări ale modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile alimentelor de origine animale și non animală din punct de vedere sanitar veterinar la nivelul unităților de tipul: carmangeriilor, măcelăriilor, magazinelor alimentare, unităților tip supermarket, depozite alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button