ACTUALITATE

Catalogul de care se temeau generaţii întregi de elevi devine istorie

Last Updated on august 11, 2022 by Toma Mihai

Până în 16 august, şcolile care vor să treacă la catalogul electronic, în cadrul programului pilot lansat de Ministerul Educaţiei, pot depune cererile la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Se fac paşi spre eliminarea catalogului clasic cu care atâtea generaţii de elevi au fost obişnuiţi.

Tradiţionalul catalog din şcoli, o rămăşiţă a sistemului de învăţământ din vremuri de demult, va dispărea, în mod sigur, în epoca digitalizării, şi în România. Primii paşi au fost făcuţi de Ministerul Educaţiei în 2020, printr-un program pilot, care continuă şi în următorul an şcolar. De ce tot pilot? Pentru ca trecerea să nu fie prea bruscă.  Astfel că, deocamdată, catalogul digital nu e obligatoriu, ci opţional. Însă, acum, regulile se schimbă: din septembrie 2022,  şcolile care doresc pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, dar acesta trebuie tipărit şi arhivat obligatoriu la finalul anului, iar directorii sunt cei care trebuie să se înscrie în program.

Paşii pentru eliminarea catalogului clasic, cu care atâtea generaţii de elevi au fost obişnuite, sunt destul de greoi. Anul trecut au fost 248 de şcoli din întreaga ţară, alese de Ministerul Educaţiei, care au putut trece notele în catalogul electronic.   Lista pentru noul an şcolar este încă deschisă. Şcolile care doresc să treacă la catalogul electrionic pot depune o solicitare la Inspectoratul Şcolar Judeţean, până în 16 august 2022.

Catalogul electronic funcţionează printr-o aplicaţie, atât pe desktop, cât şi pe tabletă şi telefon mobil. Profesorul poate pune note şi absenţe, poate motiva absenţele, calcula mediile, dar poate să facă şi comentarii ori să explice de ce a dat o notă. Părinţii şi elevii pot intra cu o parolă să urmărească rezultatele. Firmele care oferă aplicaţii pentru catalogul electronic percep tarife în funcţie de numărul de elevi din şcoală. De regulă, se cer între un leu şi doi lei pe elev, pe lună. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button