SOCIAL

Ce acte trebuie să adune românii ca să primească o pensie mai mare la recalculare?

Last Updated on aprilie 19, 2024 by Romeo Crismaru

Alarmaţi de posibilitatea de a primi o pensie mai mare după recalcularea de la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii.

Românii se interesează ce documente figurează deja pe „numele” lor, dar şi ce acte trebuie să mai adune. Noua Lege a Pensiilor 2024 oferă 6 luni pentru ca pensionarii să aducă documente, adeverințe de la fostul loc de muncă, în care să arate că au primit prime, sporuri de noapte, de sărbători, de izolare, de muncă grea, de vacanță, de weekend. Pe baza acestor hârtii, Casa de Pensii va recalcula pensia pe care respectivul pensionar o primește la 1 septembrie. Cu aceste noi documente, respectivul pensionar va primi o nouă creștere a pensiei până la 1 martie 2025.

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent – de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători. O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții sau domeniul auto.

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net – prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente. În ștatul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcându-se de către angajator. Pentru această perioadă ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Ce ar trebui să știe pensionarii este că dacă au înregistrat după anul 2001 sumele depuse în fondul de salarii și pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale de stat, nu este necesară depunerea de documente suplimentare, pentru că evidența există la Casa de Pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button