ACTUALITATE

Ce este poliția prețurilor, cea mai nouă inițiativă plătită din bani publici: ce sarcini va avea, ce amenzi va da

Last Updated on iunie 9, 2022 by Toma Mihai

Printr-o nouă Ordonanță de Urgență, Guvernul vrea să înființeze poliția prețurilor. Aceasta se reflectă în amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri nejustificat de mari și reducerea producției, a vânzărilor sau acumularea de mărfuri.

În ceea ce privește activitatea de sancționare, Ordonanța acordă puteri sporite Consiliului Concurenței  pe marginea investigării și sancționării cazurilor de concurență neloială, speculă și constituirea de stocuri. Ca referință, aceasta din urmă se referă la faptul că un comerciant obține informații legate de penuria unui produs, precum ulei de gătit sau hârtie igienică și își face stocuri masive, ajungând în final în situația privilegiată de a stabili prețuri umflate.

În privința produselor care vor face subiectul unor astfel de investigații, ANAF le va stabili. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și eventual sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri definite ca ilegale prin acest OUG.

Este important de reținut că noul proiect de Ordonanță de Urgență își va făcea simțite efectele doar pe perioada stării de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege. În contextul în care starea de alertă devenise normalitate în pandemie, iar războiul de la granița României se poate reflecta în orice moment într-o altă stare de alertă, sunt șanse mari ca efectele noului OUG să se facă resimțite mai devreme, decât mai târziu.

De această dată, încălcările noii legi vor fi pedepsite, în egală măsură, de ANAF, Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorilor. Sancțiunile vor merge până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior aplicării amenzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button