ACTUALITATE

 Ce se întâmplă cu cei care au sub 15 ani vechime

Last Updated on august 7, 2023 by Erceanu Ileana

 Noi schimbări la legea pensiilor. În noul proiect de lege, pensionarii care au sub 15 ani de cotizație vor trebui să decidă dacă rămân cu pensia minim garantată pe baza contributivității sau o indemnizație socială. Pentru a beneficia de această opțiune, trebuie să urmeze câțiva pași.

Noua lege a salarizării va permite pensionarilor cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani să opteze între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivității, și o indemnizație socială. Ca să beneficieze de această opțiune, aceștia trebuie să-și exprime alegerea cu trei luni înainte de aplicarea legii. În prezent, aproximativ un milion de  pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei. O sumă la limita subzistenței.

Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee, se arată într-un comunicat al ministerului. Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității, explică ministerul.

 Alternativa pe care o vor avea la dispoziție acești pensionari este să meargă în sistemul de asistență socială, adică să-şi transforme pensia în indemnizație socială minimă, renunțând însă la statutul de pensionar, căruia, potrivit Constituției, nu i se poate lua sau diminua pensia.

Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii. În proiectul de lege se mai prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani.

Astfel, în formula actuală, toți pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani, iar, în 2021, pensia minimă ar fi fost de 853 de lei.

Conform noii formule de calcul, la o vechime de minimum 15 ani, pensionarul primește:

45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Se ajunge astfel la departajări clare, în funcție de numărul de ani lucrați:

cel cu 13 ani primește o pensie de 1.032 lei în 2021,

cel cu 19 ani – 1.176 lei,

cel cu 35 de ani vechime – 1.560 lei.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor care, potrivit reprezentanților instituției, urmărește eliminarea inechităților dintre cei care au cotizat egal și primesc pensii diferite, dar și dintre bărbați și femei, așa cum se întâmplă în prezent.

3 Comments

  1. Buna ziua!
    Am o Intrebare pentru mama mea !
    Poate beneficia de o pensie la aproape 13 ani lucrați ?
    As fi bucuroasa dacă as primi un răspuns ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button