ACTUALITATE

Ce venituri cresc anul acesta pentru români

Last Updated on ianuarie 2, 2024 by Romeo Crismaru

Majorările promise de Guvern au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Ministrul Muncii a explicat cum vor fi aplicate creșterile de pensii, pe categorii.

Toate pensiile cresc cu rata inflației – 13,8% și va exista și o a doua creștere în septembrie, după recalculare. Tot în ianuarie dascălii primesc și ei mai mulți bani, dar cresc și salariile bugetarilor și ale primarilor. Majorarea din toamnă va fi însă diferită, pe categorii de pensionari, în funcție de anii de contributivitate și de cei peste 25 de ani rămași în muncă. După majorarea de la 1 ianuarie, un pensionar care are acum o pensie de 2.500 de lei va primi 2.845 de lei. Punctul de pensie crește cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei.

Excepții sunt pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor. Acestea nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației. În septembrie, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor.

Potrivit reprezentanților Guvernului, majorarea va fi diferențiată pentru unii pensionari.

„Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate. Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care, anul următor, va fi de 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, a mai explicat Ministrul Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu spune că, prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna.

„Avem mărirea de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 şi de la 1 septembrie recalcularea pensiilor. Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna. Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor, finalizată anul acesta, încercăm să închidem aceste inechităţi”, a spus Ciolacu, la România Tv.

Întrebat despre discrepanţa dintre pensiile obişnuite şi cele din Justiţie, Ciolacu a spus:

„Eu nu pot să modific nimic din trecut. Prezentul e o consecinţă a trecutului. Ce putem face acum este ca pensiile mici să fie  recalculate. Nu pot să iau un drept al unui om din trecut, nu am dreptul, nu e constituţional. Ce pot face prin lege este ca acele  pensii să nu se mai mărescă. Indexarea e doar pentru partea contributivă. Pensiile speciale nu se măresc cu niciun leu. Nu pot să compar o pensie de 40.000 lei cu o pensie de 1.500 lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button