ACTUALITATE

Cu cât au crescut alocațiile copiilor

Last Updated on ianuarie 2, 2024 by Romeo Crismaru

Alocațiile de stat pentru copii au crescut, de la 1 ianuarie 2024, însă sumele nu sunt semnificative.

Astfel, alocațiile pentru copiii sub 2 ani se vor majora cu 87 de lei și cu 35 de lei cele pentru minorii cu vârste până la 18 ani. Părinții spun că majorarea nu îi ajută prea mult în achiziția rechizitelor școlare.

În prezent, alocația pentru un copil sub 2 ani sau cu handicap este de 631 de lei pe lună și de 256 de lei pentru cei de până la 18 ani. Creșterile reprezintă indexarea cu rata inflației, care în acest an a variat între 5 – 10%. 

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021.

Un simplu calcul matematic ne demonstrează că, în prezent, la actuala rată a inflației, cuantumul alocației nu mai este capabil să acopere nici pe departe minimul de necesar pentru un copil și, pe fondul crizei din prezent, în lipsa majorării ei, tinde să devină un ajutor nu doar subestimat, ci și unul simbolic. Fără o ajustare rapidă a cuantumului alocației, riscăm astfel să transformăm alocația într-o formă fără fond, care va contribui și ea la agravarea tuturor provocărilor cu care se confruntă copiii și familiile lor.

Anul trecut, și alocația lunară de plasament a fost majorată. Așadar, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button