Cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60% din capacitate

După o primăvară și o vară secetoase, care au redus drastic producția de energie hidroelectrică, prognoza arată că în perioada următoare, debitele Dunării vor fi foarte mari, deci ar fi trebuit ca și producția de energie electrică să crească.
Din păcate însă, la hidrocentrala Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, din șase hidroagregate două sunt oprite, iar un al treilea funcționează la jumătate din putere.
Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor ieri. Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.
Asta însemnând că pe Dunăre va curge mai multă apă, ceea ce, teoretic, ar aduce o creștere semnificativă a producției de energie electrică din surse hidroelectrice (în afara apariției unui fenomen de “cădere” redusă) în condițiile în care cea mai mare hidrocentrală din România este cea de la Porțile de Fier 1. Ea are șase grupuri, aproximativ 194 MW fiecare, în total 1.166 MW.
Problema este că, potrivit datelor Transelectrica, din cele șase grupuri, două nu funcționează, iar unul dintre ele funcționează la o putere redusă la jumătate. Astfel, un grup este oprit de la începutul anului 2024 și va rămâne așa până în februarie 2025. Motivul comunicat de producător către Transelectrica fiind “Lucrări de tip LN3 – înlocuire bucșe ghidare distribuitor”. Un al doilea grup funcționează la o putere redusă, de doar 100 MW, aproape jumătate din capacitate, până la sfârșitul anului. “Reducere de putere 94.4MW. Funcționare la P=100MW, din cauza problemelor apărute în sistemul de reglaj al turbinei”, asta ar fi explicația.
În plus față de aceste două grupuri, un alt grup este în revizie tehnică între 9 septembrie și 10 octombrie, după cum arată datele Transelectrica.
Așadar, la Porțile de Fier 1 nu este disponibilă o putere totală de circa 480 MW, în momentul în care Dunărea are acest debit mare. Aproape egală, de exemplu, cu cea a tuturor termocentralelor din București, la nivel de putere instalată. Adică hidrocentrala de la Porțile de Fier 1 funcționează la doar 60% din capacitate, acum.
„Debitul estimat în perioada imediat următoare pentru zona Porțile de Fier nu este unul excepțional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediul hidrologic, situație pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite. După o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă, societatea se pregătește pentru optimizarea producției și valorificarea aportului hidrologic prognozat. În plus, în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanță planificată la centrala hidroelectrică Porțile de Fier I, lucrări care vor crește gradul de disponibilitate al hidroagregatelor”, au transmis reprezentanții companiei la solicitarea AGERPRES.
„Hidroelectrica precizează că a fost constituit un grup de lucru la nivelul societății pentru monitorizarea debitului fluviului Dunărea. „Menționăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență și un mod de acțiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens. Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari. Modul de exploatare se face în conformitate cu reglementările în vigoare și modul de colaborare statutar cu partenerul sârb”, au subliniat reprezentanții Hidroelectrica.
Sursa: economica.net