EDITORIAL

Cel mai nou tip de fake-news: Mobilizarea generală de război

Last Updated on februarie 9, 2022 by Romeo Crismaru

Se pare că românul nu se mai simte bine dacă nu este intoxicat zilnic cu știri false, alarmiste și lipsite de orice fel de logică. Poate că mulți dintre noi realizăm că sunt alarme false, menite doar să creeze trafic pe site-uri, dar ne place să savurăm minciunile gogonate și bârfele. Ultima găselniță este mobilizarea generală și pregătirea de război! Care război, nu mai contează! Citind idioțeniile, ai crede că Rusia ne-a și atacat deja!

Tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina, demonstrațiile militare de forță ale lui Putin și amenințările cu invazia Ucrainei au reușit să creeze în România o falsă problemă care, în loc să fie combătută, este exploatată copios de unele portaluri de știri și televiziuni de nișă. Frica de război, indusă gratuit și nejustificat românilor, este exploatată la maxim de fabricanții de fake-news și, mai grav, este amplificată tocmai pentru că ignoranța unora poate fi sursa de venituri a altora.

„România se pregăteşte de Război. Zeci de rezervişti sunt mobilizaţi de Armată”, titrează România TV, pentru ca mai apoi să dea și un punct de vedere al MapN, doar așa ca să fie bine mimată deontologia. Limita dintre real și aberație este atât de fragil, încât șmecherii se joacă foarte ușor cu mințile oamenilor. „Cel puțin 30 de rezerviști din Brăila au primit documente care-i obligă să participe la un eventual conflict armat, în situația escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina”, se anunță în știrea de la RTV. Mare atenție aici, la nuanțe! Rezerviștii primesc periodic, conform legii, invitații la centrele militare județene, pentru că armata își actualizează periodic bazele de date. Pe de altă parte, rezerviști sunt cei care au făcut stagiul militar sau care au lucrat în armată și au trecut în rezervă și sunt ținuți în evidență până la vârsta de 50 de ani. Mai exact, atunci când ești chemat la CMJ, ești luat în evidență, se consemnează ce schimbări s-au produs de la trecerea în rezervă în viața și activitatea profesională, primești un document numit „ordin de chemare la mobilizare sau la război”, pe care îl atașezi la livretul militar și atâta tot. Dacă vreodată se decretează stare de mobilizare sau război, prin lege, vei fi chemat să îți aperi țara. Dar asta nu înseamnă că simpla procedură curentă, standard, pusă în contextul unui război care nu ne privește pe noi, înseamnă mobilizare și dileală maximă sau spaimă băgată în oasele românilor, inutil.

De fapt, oficialii MapN explică procedura: „Documentul se numește ordin de chemare pentru că așa este denumit de lege. Armata nu mobilizează rezerva. Este prevăzut de Constituția României. Dacă, Doamne ferește, avem nevoie, se face cu decret prezidențial”. Dar mai contează o astfel de explicație, atunci când dai imagini alarmiste și titluri bombastice, într-o lume plină de ignoranți care oricum citesc doar titlurile și burtierele senzaționale cât jumătate din ecran?

Alți tembeli sunt și mai plini de imaginație bolnavă și răspândesc, prin site-uri obscure, știri conform cărora românii din diaspora trebuie să se prezinte în termen de 15 zile la mobilizare de război. Deși românii sunt obligați să răspundă chemării patriei doar dacă Parlamentul hotărăște, iar Președintele decretează stare de război, mii de români au intrat în panică prin toată Europa, de parcă Rusia deja ar fi intrat peste noi.

Singura modalitate de a ne apăra de fake-news rămâne ignorarea unor astfel de știri și respingerea fermă a posturilor de televiziune sau a surselor online care mint și manipulează. Dacă ei nu mai au audiență, se vor gândi de două ori înainte de a manipula!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button