SPORT

CFR, singurul club severinean câștigător al Cupei României

Last Updated on mai 31, 2023 by Romeo Crismaru

de Mircea Oglindoiu

Înființată în 1928, sub denumirea Sborul Turnu Severin, ca ramură sportivă a Căilor Ferate Române – filiala Turnu Severin, echipa de fotbal severineană a cucerit primul trofeu, chiar unul internațional, în 1930, după ce a câștigat Turneul Prieteniei, scor 3-1, în finala cu sârbii de la Hajduk Veljko Negotin. Au urmat mai multe meciuri de verificare, după care echipa și-a schimbat denumirea în Grup Sportiv CFR Turnu Severin, iar, pe lângă secția de fotbal, s-au mai înființat secțiile de atletism, box, înot sau canotaj!

CFR-ul severinean, ca de altfel întreg fotbalul mehedințean, a cunoscut perioada de glorie în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După ce a promovat, în premieră, în Divizia A, la finele sezonului 1940-1941, CFR Turnu Severin a devenit, în sezonul viitor, vicecampioană a României! Titlul a fost cucerit de Rapid București, însă acesta a fost considerat, ulterior, unul neoficial, deoarece nu toate echipele au putut lua startul la competiție. O bună parte din teritoriul Transilvaniei a fost pierdut de țara noastră, astfel că echipele emblematice ale vremii, precum Ripensia Timișoara, Chinezul CAM Timișoara, AMEFA Arad, CA Oradea sau Carpați Baia Mare nu s-au putut înscrie în Divizia A. Cu excepția orașelor Oradea, Baia Mare sau Cluj-Napoca, care au fost anexate Ungariei prin dictatul de la Viena, restul echipelor din Vest au participat doar în Cupa României, care a fost recunoscută. Totodată, Universitatea Cluj a refuzat să participe în campionatul ungar și s-a mutat la Sibiu ca să poată juca în Divizia A din România, spre deosebire de CA Oradea și CFR Cluj. Club Atletic Oradea chiar a devenit campioană în Ungaria, sub denumirea de Nagyváradi Atlétikai Club (NAC)! A fost primul titlu de campioană cucerit în Ungaria de o echipă din afara Budapestei!

În paralel, în 1941-1942, s-a disputat și Cupa României, iar trofeul a fost câștigat tot de Rapid, care a învins Universitatea Cluj în ultimul act, cu scorul de 7-0. CFR Turnu Severin și Rapid, care jucaseră finala campionatului, s-au întânit și în Cupa României, iar bucureștenii s-au impus, în optimi, cu scorul de 1-0 la malul Dunării.  Paradoxal, Cupa României a fost considerată ca fiind oficială, pe motiv că au participat și echipele din Vest.

Tot din cauza războiului, mai mulți jucători din vestul țării, printre care portarul echipei naționale Dumitru Pavlovici și atacantul Ștefan Reuter, au preferat să vină la malul Dunării și să joace pentru clubul severinean. În 1941, titlul fusese cucerit de Unirea Tricolor București, iar acesta a fost recunoscut. Podiumul a fost completat de Rapid București și Ripensia Timișoara. CFR Turnu Severin promova în acel sezon, în premieră, pe prima scenă, după o luptă strânsă, cu SSR Reșița. În 1940, campioană devenea Venus București, iar CFR Turnu Severin, proaspăt promovată în eșalonul secund, încheia seria a II-a pe locul 8, din 10 participante.

Sezonul 1942-1943 a fost declarat tot unul neoficial, de război. Titlul a revenit echipei FC Craiova. În Cupa României s-a impus CFR Turnu Severin, scor 4-0, în finala cu Sportul Studențesc București, disputată pe Stadionul ANEF din București, sub privirile a peste 10.000 de spectatori. Trofeul câștigat de severineni, ca de altfel și precedentele cupe ale României, a fost și este, în continuare, recunoscut de FRF.

Echipa severineană a  câștigat și Supercupa României, scor 9-1 cu FC Craiova, pe același stadion din București! Deși turul se jucase, sezonul 1943-1944 nu s-a mai încheiat, din cauza războiului care cuprinsese tot teritoriul României, iar campionatul a fost întrerupt definitiv până în 1946, când Divizia A a fost reorganizată de noul regim politic care se instaurase în România.

În 1946, deși își câștigase, din 1941, dreptul de a juca pe prima scenă, CFR Turnu Severin a fost nevoită, în mod abuziv, să dispute meci de baraj pentru menținerea în Divizia A, cu FC Craiova. Severinenii au pierdut, iar CFR s-a perindat în următorul deceniu, între Divizia B și C. S-a desființat în 1958, deși nu retrogradase la finele acelui sezon, ăn care, din seria din care făcea parte și CFR-ul severinean a promovat, în premieră, în Vizia B, Știința Craiova, viitoare Universitatea Craiova! Tot după 1946, au apărut echipe noi, înscrise direct în prima divizie, gen CSCA București (Steaua București) sau Dinamo București. Au dispărut, în schimb, o parte dintre echipele de tradiție, considerate de comuniști echipe burgheze, gen Ripensia Timișoara, Venus București, Carmen București, Juventus București sau Unirea Tricolor București.

În 2018, pe modelul Ripensia Timișoara, CFR Turnu Severin a fost reactivată de un grup de jurnaliști severineni, sub denumirea de CFR 1943 Turnu Severin. S-a adăugat “1943” în titulatura, pentru a păstra viu cel mai important an din istoria fotbalului mehedințean: cucerirea Cupei României!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button