EVENIMENTPUBLICITATE

Comentarii ale ministrului Afacerilor Externe la dezvelirea bustului lui Mahatma Gandhi la Northern Lawns, Națiunile Unite din New York

Last Updated on ianuarie 4, 2023 by Romeo Crismaru

Secretar general, președinte al Adunării Generale, Excelențe, prieteni, sunt profund onorat să mă aflu astăzi aici cu această ocazie solemnă de dezvelire a bustului lui Mahatma Gandhi în frumoasele peluze din nord ale Națiunilor Unite.

Mulțumesc Secretarului General și Președintelui Adunării Generale pentru augusta lor prezență. Sunt recunoscător tuturor celorlalți demnitari care și-au economisit timp prețios pentru a ni se alătura în această dimineață. Luna aceasta, când India și-a asumat președinția Consiliului de Securitate pentru a doua oară în mandatul său actual, dedicăm această sculptură a „Tatălui Națiunii noastre”, un cadou de la 1,3 miliarde de oameni din India, Națiunilor Unite. Instalarea sa aici, când India sărbătorește cel de-al 75-lea an al independenței sale, ceea ce numim „Azadi ka Amrit Mahotsav”, este un tribut adus relevanței și atractivității universale a valorilor Gandhi. Este, de asemenea, un omagiu colectiv pentru el – marele suflet, a cărui viață, idealuri, gânduri și acțiuni au fost și vor continua să fie o sursă de inspirație pentru întreaga umanitate. Există cinci concepte de bază pe care Mahatma le-a susținut pentru o lume pașnică și dreaptă: Ahimsa (non-violență); Satyagraha (forța adevărului care ghidează rezistența non-violentă); Sarvodaya (bunăstarea tuturor); Swaraj (autocontrol) și Trusteeship (custodia pământului și utilizarea durabilă a resurselor naturale). Aceste principii sunt, de asemenea, consacrate în Carta N.U.

Astăzi, când lumea se confruntă cu violența, conflictele armate și urgențele umanitare, aceste idealuri gandhiene trebuie să continue să ne ghideze acțiunile pentru asigurarea păcii și stabilității în întreaga lume. Conflictul și inegalitatea par o parte inevitabilă a condiției umane. Cea mai mare lecție a lui Mahatma Gandhi pentru lume a fost că nu trebuie să fie așa. Conflictele pot fi rezolvate și inegalitățile pot fi abordate. Fără mijloacele potrivite, scopurile corecte nu pot fi atinse niciodată. Se cuvine ca Națiunile Unite să fi proclamat ziua de 2 octombrie, aniversarea nașterii lui Gandhi, drept Zi Internațională a non-violenței. Comemorarea anuală ne ajută să reflectăm asupra vieții lui Gandhi și a mesajului său continuu. Dezvelirea bustului Mahatmei astăzi la N.U. va fi un moment oportun pentru noi toți să-i urmăm mai bine idealurile; în literă și în spirit, pentru a crea o lume pașnică; care este obiectivul fundamental al Naţiunilor Unite. Gandhi este un simbol al non-violenței, al adevărului și al compasiunii. El este un simbol al păcii și al toleranței. El este un simbol care ne amintește de datoria noastră de a face lumea un loc mai bun pentru generațiile următoare. Sper sincer că prezența sub formă de sculptură a lui Mahatma Gandhi în aceste împrejurimi, va inspira Națiunile Unite să se ridice la idealurile sale fondatoare.

Vă mulțumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button