ADMINISTRATIEEVENIMENTSANATATE

Comportament de jupâni față de Spitalul din Orșova! Acuzații de EXCES DE PUTERE!

Last Updated on martie 22, 2023 by Romeo Crismaru

Atitudinea discreționară și abuzivă a Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Orșova față de bugetul instituției și de activitatea medicală de aici a fost sancționată dur de magistrații de la Tribunalul Mehedinți, care au judecat suspendarea hotărârii prin care bugetul a fost măcelărit. Primarul și câțiva consilieri sunt acuzați de comportament abuziv, iar CA de EXCES DE PUTERE.

A venit motivarea sentinței civile a Tribunalului Mehedinți, prin care a fost suspendată Hotărârea 11/07.02.2023 a CA al Spitalului Municipal Orșova (SMO) privind avizarea bugetului de venituri și cheltuieli al SMO. Este vorba de decizia prin care, în mod discreționar și răzbunător, bugetul propus de conducerea executivă a Spitalului a fost hăcuit, la ordinele exprese ale unei părți a administrației publice locale. Și când spunem acest lucru, avem în vedere faptul că 4 dintre cei 7 membri ai CA, adică aceia care au votat, sunt numiți acolo din partea Consiliului Local (3) și primarului municipiului (1).

Ceea ce scrie în concluziile formulate de completul de judecată este șocant, prin simplul fapt că în România europeană a acestor vremuri nu ar mai trebui să existe asemenea situații de forță explicită și abuz nemaiîntâlnit.

Participare ostentativă

„Din cuprinsul procesului verbal încheiat cu ocazia desfășurării ședinței Consiliului de Administrație al SMO din 7 februarie 2023, rezultă că la aceasta au mai participat ostentativ primarul municipiului Orșova și consilierii locali Constantin Popescu și Virgil Panek”, se arată în motivarea instanței de judecată. Mai mult, instanța constată și că din procesul verbal al ședinței CA s-a omis punctul 1 la care se făcea referire la situația pe anul trecut și s-a trecut direct la al doilea punct, adică aprobarea bugetului.

Exces de putere

Instanța de Contencios al Tribunalului Mehedinți mai face o constatare extrem de gravă, care ar trebui să dea de gândit unor instituții specializate pe cercetarea penală. „Un prim element de natură a crea o îndoială serioasă asupra legalității actelor administrative a căror suspendare se solicită este reprezentat de nemotivarea hotărârilor (…), precum și a avizului nefavorabil (…), fiind adoptate/emise prin EXCES DE PUTERE”, consemnează magistrații în dispozitivul  motivării.

De fapt, aceeași instanță explică cu lux de amănunte ce fel de atitudine de jupâni au practicat cei care au măcelărit bugetul Orșovei:

Instanța mai consemnează și ceea ce de fapt susține legea, adică faptul că un Consiliu de Administrație nu are voie să aducă amendamente bugetului propus de manager, ci doar să dea un aviz favorabil sau nu.

Este încă o dovadă clară a faptului că la Orșova legea în administrația publică locală se face cu barda, dușmănește și conform propriilor capacități de înțelegere, analiză și percepție a celor care au fost aleși să facă legea la nivel local. Din păcate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button