EVENIMENT

CONSULTAȚII GRATUITE PENTRU LOCUITORII SATULUI EIBENTHAL

Last Updated on mai 30, 2022 by Toma Mihai

Spitalul Municipal Orșova a desfășurat, într-un sat izolat din comuna Dubova, o acțiune de voluntariat privind un screening al cetățenilor. Este un eveniment inedit de voluntariat și se consemnează în premieră în județul nostru. Localnicii au fost foarte bucuroși de vizita medicilor voluntari care au efectuat consultații și analize gratuite.


Bucuria sătenilor din Eibenthal (comuna Dubova), care au primit vizita unui medic a fost greu de descris în cuvinte. O bătrână spunea, de exemplu, că este împovărată de anii bătrâneții și are mai multe afecțiuni. Se bucură atunci când vede medicul, deoarece demult nu a mai beneficiat de un consult. La fel ca ea, sunt alte zeci de persoane, în ochii cărora se putea citi speranța.

Medicii participanți la acțiunea de voluntariat de la Dubova au luat la pas fiecare gospodărie mai ales acolo unde aveau informații că locuiesc persoane nedeplasabile.

MIHNEA DULHAC, medic la Spitalul Municipal Orșova spune ca a mers acasă la pacienții nedeplasabili. Spune că cei mai mulți dintre cei consultați nu au mai mers la un consult dinainte de pandemie, asta în condițiile în care el recomandă consultații de două ori pe an.

Acțiunea face parte dintr-un demers în premiera în țara noastră. Reprezentanții Spitalului Municipal Orșova au oferit consultații gratuite localnicilor din satele comunei Dubova – atât în centrele comunităților, cât și la domiciliu – pentru persoanele nedeplasabile. Cadrele medicale și-au propus, în acțiune să vină mai aproape de pacienții care nu acces la servicii de sănătate.

SABINA STOIAN, medic la Spitalul Municipal Orșova – spune că unii luau anumite tratamente, dar nu complete: „Dacă nu merg la control, risca să dezvolte anumite boli. Nu au ajuns demult la medic, pentru că satul este departe de spital”.

CĂTĂLIN CÎMPEAN, medic la Spitalul Municipal Orșova: „Oamenii au fost bucuroși că au beneficiat de consultații, pentru că nu merg des la control”.

Serviciile medicale, de care au beneficiat oamenii, sunt: analize de laborator, consultații de medicină internă, recoltare test Babeș-Papanicolau, consultații dermatovenerologie/ pediatrie/ RMFB/ ginecologice/ urologie/cardiologie/ORL.

Acțiunea de voluntariat a medicilor din Orșova a fost un real succes, judecând după numărul pacienților și după faptul că programul consultațiilor a fost prelungit.

„Am ales să venim în această zonă pentru ca oamenii nu prea au acces la servicii medicale. Au venit mult mai mulți oameni decât se așteptau și de asta au stat mai mult decât aveau, inițial, programul. De altfel, vom continua demersul și săptămâna viitoare. Am ales zona pentru ca aici am identificat anumite patologii care necesită îngrijire imediată”, a declarat ADRIAN CICAN, managerul Spitalului Municipal Orșova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button