SOCIAL

Creșterea pensiilor, sub semnul întrebării. Politicienii promit, practic nu se poate!

Last Updated on noiembrie 18, 2022 by Toma Mihai

foto captura Antena 3

Comisia Europeană dă o palmă zdravănă României, chiar în momentul în care PSD și PNL fac planuri pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, ba cu 10 la sută, ba cu 15 la sută. Se pare că niciuna dintre aceste creșteri nu e sustenabilă, după ce Comisia Europeană ne avertizează asupra angajamentului luat în PNRR, ce nu poate fi încălcat. Restul e politică!

Am trăit să o vedem și pe asta! După un întreg scandal pe scena politică românească, legat de majorarea pensiilor, după ce s-a promis minim 10 la sută din partea ministrului Muncii și chiar 15 la sută din partea PNL, blestemul PNRR-ului negociat catastrofal de USR lovește crunt! Comisia Europeană păstrează plafonul de 9,4 la sută din PIB, până la care poate fi încadrat bugetul destinat pensiilor și ne avertizează că orice nerespectare a angajamentelor luate de România poate duce la sancțiuni și la stoparea plăților din PNRR. Și, la fel ca în cazul închiderii termocentralelor, nu ne-a obligat nimeni să ne asumăm asemenea ținte, am intrat singuri cu capul în laț, grație politicii strălucite a celui mai toxic partid, USR!

În anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc se precizează că „Un obiectiv al noii legislații este menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit.”

Mai mult, România a prezentat un plan național de redresare și reziliență (PNRR), care – în urma unei evaluări pozitive din partea Comisiei Europene – a fost aprobat de Consiliu. „Acest acord – decizia de punere în aplicare a Consiliului și anexa la aceasta – specifică etapele și obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic legate de diferite reforme și investiții pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a obține plățile respective. Plafonul de 9,4% din PIB (adică nivelul cheltuielilor în 2021) face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor”, arată ferm Comisia Europeană, într-un răspuns la solicitările formulate de g4media.ro.

Ce a negociat Ciucă la Bruxelles?

Premierul Nicolae Ciucă făcea declarații optimiste pe data de 27 octombrie, după discuțiile cu Comisia Europeană și încercările de renegociere a plafonului de 9,4 la sută din PIB, destinat pensiilor. Din declarațiile de atunci aflăm că problema s-a rezolvat!?

„Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii și am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu un altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, declara Ciucă pe 27 octombrie 2022. Cât de posibilă e soluția aceasta, vedem astăzi!

Declarații politice contradictorii

Până astăzi, politicienii s-au întrecut în a da procente peste procente de majorare a pensiilor: Unii au spus 15 la sută, alții au spus 10 la sută, iar mai nou, într-o ședință internă, de unde au răsuflat niște stenograme, vorbesc despre 6 la sută.

Marius Budăi, ministrul Muncii, 26 august 2022

Reporter: Şi pe renegocierea cu procentul de 9,4 % cu Comisia Europeană, că văd că-mi dați indicii la fiecare întrebare cu privire la ce urmează să vă întreb eu, de negocierea aceasta cu Comisia Europeană pe procent cum suntem? Ştiu că în toamnă ar fi trebuit să aibă loc renegocierea, pentru că mai e un pic şi ar trebui să fie gata şi legea, nu, în primul trimestru?

Marius Budăi: Lucrez la Ministerul Muncii, lucrez cu Institutul de Cercetare din cadrul Ministerului Muncii, lucrez cu colegii mei din cadrul Ministerului Muncii. Avem un material pregătit care va sta la baza negocierilor finale, un material bazat pe tratatele Uniunii Europene, unde se spune foarte clar că politica socială a statului membru, cu condițiile respectării legilor şi a tratatelor se face de către statul membru. Deci avem argumente să discutăm și, cu siguranţă, la negocierea finală vom avea multe de pus pe masa Comisiei şi vom avea şi mulți parteneri. Ştiţi foarte bine că şi sindicatele europene și foarte mulţi parlamentari din statele membre, m-am întâlnit cu ei și mă susțin în acest demers.

Reporter: Ultima întrebare: dacă nu reușiți renegocierea acestui procent, putem considera că statul a eșuat în faţa pensionarilor?

Marius Budăi: Nu pun această problemă, pentru că trebuie să reușim. Cetăţenii români nu trebuie să fie săraci până în 2070, punct.

Adrian Cîciu, ministrul Finanțelor, 16 octombrie 2022

„Dacă politicienii n-ar fi făcut licitație pe pensii, până acum decizia era luată. Trebuie să înțelegeți un singur lucru: pensiile se plătesc din veniturile din contribuții. Evident, există și un deficit la fondul de pensii. România a fost introdusă în procedură de deficit excesiv de către strămoșii acestui guvern. România este obligată să reducă deficitele. (…) anvelopa acordată pe cheltuieli pentru pensii crește cu 15% – asta v-am confirmat. Modul în care acest pachet se construiește ține cont de legi, ține cont de necesități, de nevoile oamenilor”.

Alina Gorghiu (PNL), președintele Senatului, 31 octombrie 2022

„Pensiile vor crește din ianuarie 2023 cu un procent care să acopere rata inflației”

Marcel Ciolacu, 17 noiembrie 2022, Drobeta Turnu Severin

„Avem o anvelopă pentru o mărire de 15 la sută. Eu nu pot fi de accord ca în acest moment să se mărească la toată lumea cu 15 la sută. Se va mări categoric la toată lumea punctul de pensie, nu știu dacă va fi 6 sau 12, cert e că trebuie să oprim anumite sume și să le direcționăm categoriilor defavorizate pentru că așa e nu numai creștinește, așa se face, asta așteaptă oamenii de la intervenția statului. Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare vom veni și vom anunța cu exactitate cum se face. Sunt scenarii de lucru și mă bucur că și PNL are scenario de lucru. Și noi avem scenariile noastre de lucru, dar cu certitudine, anvelopa va fi cât să cuprindă o mărire la toată lumea de 15 la sută. Se va menține tot pachetul social și pentru anul viitor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button