ACTUALITATE

Ce știu românii despre radon, gazul radioactiv din case care ne poate îmbolnăvi de cancer

Last Updated on noiembrie 18, 2022 by Erceanu Ileana

Deși reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar, după fumat, radonul, supranumit și „ucigașul tăcut” din locuințe, este un subiect necunoscut pentru majoritatea românilor. Medicii susțin că între 8 și 15% din totalul cazurilor de cancer pulmonar se datorează radonului acumulat în interiorul spațiului locuit, prezent, mai ales, în case sau în apartamentele situate la parterul blocurilor. Cu toate acestea, o mare parte dintre români nu au auzit până în acest moment de existența radonului, în timp ce unii dintre ei susțin că știu ce înseamnă, însă nu au cunoștințe legate de efectele nocive pe care gazul le poate avea asupra sănătății lor.

Radonul este un gaz radioactiv, inodor, incolor, insipid, imposibil de detectat prin simțuri. Singura modalitate de a vedea dacă în casă se acumulează gaze radon este testarea cu un detector special.

Specialiștii spun că o metodă sigură pentru a evita acumularea radonului în case este aerisirea mecanică sau printr-un sistem de ventilație centralizat sau descentralizat.

Daniela Dogaru, coordonatorul Departamentului de Radioprotecție, Deșeuri Radioactive și Transport din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a declarat, pentru Gândul, că nivelul de concentrație al radonului variază în funcție de geologia solului.

„Radonul este natural, iese din natură, din scoarța terestră. El iese încontinuu, vorbim de concentrații crescute de radon. Radonul are influență asupra sănătății populației. Sunt zone mai predispuse, în funcție de geologia solului. Concentrația de radon diferă, e o gamă largă de valori, dar autoritatea noastră, CNCAN-ul, a stabilit un nivel de referință de 300 de becquereli pe metru cub. Peste 300 de becquereli pe metru cub se consideră că e periculos, sub 300 de becquereli pe metru cub este acceptabil, deci gama variază în funcție de geologia solului”, a explicat Daniela Dogaru.

În prezent, se lucrează la o hartă care să arate care sunt zonele din România cu cele mai mari concentrații de radon, a mai spus Daniela Dogaru, precizând că, până acum, s-au făcut măsurători doar în zona Ardealului.

Întrebată ce pot face oamenii pentru a afla dacă aerul pe care îl respiră în interiorul locuinței sale este toxic, Daniela Dogaru a spus că prima măsură este să-și măsoare concentrația de radon din locuințe, cu ajutorul laboratoarele desemnate de CNCAN.

Măsurile sunt costisitoare dacă le face după, iar cele mai puțin costisitoare sunt cele făcute din faza de proiect a locuinței. Acestea sunt luate în calcul de Ministerul Dezvoltării. Ministerul Dezvoltării a făcut ghiduri, atât pentru clădirile noi, cât și pentru clădirile renovate. Momentan, nu se implementează măsura aceasta cu radonul, întrucât este abia în faza de proiect, reglementările acestea sunt în proces de aprobare”, menționat Daniela Dogaru.

Studiile realizate până în prezent au arătat că Transilvania este zona cea mai expusă la creșteri ale radonului din aer, dar și marile aglomerații urbane: Bucureşti, Iași, Timișoara, Constanța şi Brașov.

Specialiștii spun că principalele sursele de proveniență ale radonului din locuințe sunt emanația de radon din sol sau din materialele de construcție, apa folosită pentru uz casnic, precum și gazul folosit pentru încălzit sau gătit. În acest context, pătrunderea radonului în interiorul casei depinde de arhitectura și permeabilitatea construcției, de existența ventilației și de modul de utilizare a spațiilor. În timp ce în casele vechi, cu tâmplărie din lemn, și în încăperile cu pardoseala ceramică sub care s-a turnat șapă de beton, predispoziția acumulării radonului în interior este mai mică, concentrația deradon este mai mare în clădirile care au fundația izolată necorespunzător, cu etanșeitate ridicată, neventilate mecanic și în încăperile cu pardoseala din lemn, fără șapă de beton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button