SOCIAL

Criza forței de muncă  continuă să se amplifice

Last Updated on octombrie 17, 2023 by Erceanu Ileana

Anul 2023 este plin de provocări, în condițiile în care peste jumătate dintre angajați se așteaptă la creșteri salariale între 5 și 15%, iar 58% dintre angajatori caută disperați angajați specializați.

Criza forței de muncă este în acest moment mai arzătoare în România chiar decât războiul sau taxele mărite, atrag atenția angajatorii. Tinerii pleacă din țară pentru că au învățat că doar ”afară” te poți ”realiza”, iar companiilor nu le rămâne decât să importe forță de muncă, o alegere ce nu aduce nicio plusvaloare României. Numărul locurilor de muncă vacante a fost 47.100 în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 5.200 faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit unui studiu al Hays România, cererea de creștere a salariilor, coroborată cu nevoia tot mai mare de specialiști a angajatorilor face ca între companii să existe o concurență puternică pentru atragerea celor mai buni salariați. Un studiu al bestjobs relevă că, anul trecut, angajatorii din România au postat un număr record de 420.000 de joburi, în creștere cu 16,2% față de 2022. Totuși, numărul de aplicații a scăzut cu peste 19% față de 2021.

„Un aspect foarte important este brandul de angajator, care necesită timp și contribuția fiecărui membru al echipei. Promovarea identității și culturii organizaționale sunt esențiale pentru a atrage candidați de calitate. O marcă de angajator puternică poate face diferența în atragerea candidaților talentați. Angajatorii trebuie să aibă o abordare proactivă, adaptându-și strategiile de recrutare. Integrarea noilor angajați în organizații este crucială, pentru că strategia de recrutare este sterilă dacă procesul de integrare nu este eficient pentru a ajuta noii angajați să se adapteze rapid și să devină productivi”, a declarat Cristina Profeanu, Managing Partner și Specialist HR în agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button