ACTUALITATE

Cum deosebim mierea falsificată de cea naturală

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente provenite direct din natură, iar beneficiile pentru sănătate sunt imense. Lucrurile se schimbă radical atunci când produsul este falsificat.

Consumul regulat de miere poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. Unele tipuri de miere, cum ar fi mierea de Manuka, au fost asociate cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii puternice. Mierea are efecte calmante și antiinflamatorii, ajută la la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi arsurile la stomac, balonarea și constipația.

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, poate fi folosită ca „pansament“ natural pentru răni și arsuri minore, contribuind la vindecarea și reducerea riscului de infectare.

Beneficiile mierii pot varia în funcție de tipul și calitatea acesteia, precum și de modul în care este consumată. Condiția esențială este ca aceasta să fie naturală, dar în piață există multe sortimente falsificate sau cu diverse adaosuri, care scad mult proprietățile acestui aliment.

Prof. Univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a explicat care sunt metodele folosite pentru falsificarea mierii în volumul său.

„Mierea poate fi uşor falsificată prin metode directe sau indirecte. Aceste falsificări pot consta în:

adaos de substanţe îndulcitoare naturale: zahăr, zahăr invert, sirop de glucoză, siropuri de porumb (care pot fi obţinute şi din porumb modificat genetic), melasă;

adaos de substanţe îndulcitoare de sinteză: zaharina (E-954), aspartam (E-951), ciclamaţi (E-952), sucraloza (E-955);

adaos de substanţe îngroşătoare: amidon, gelatină, clei de oase, pectine, albuş de ou, gume (caruba E-41 O, guma arabică E-414);

-adaos de coloranţi: caramel (E-150), derivaţi anilinici;

-adaos de conservanţi: acid salicilic şi sărurile lui, acid benzoic şi benzoaţii (E-21 O până la E-219);

-adaos de neutralizanţi: carbonaţi de sodiu (E-500), sodă caustică (E-524);

-adaos de polen pentru corectarea spectrului polinic: polen recoltat de albine sau recoltat manual;

-adaos de corectare a spectrului enzimatic: culturi de drojdii, extract de malţ“.

Să deosebim un produs natural de unul falsificat poate fi dificilă în unele cazuri, deoarece falsificatorii folosesc tehnici tot mai avansate pentru a imita mierea autentică. Totuși, există câteva indicii care pot ajuta la identificarea mierii falsificate. Iată câteva aspecte de care ar trebui să țineți cont.

Consistența și aspectul: Mierea autentică are o consistență vâscoasă și uniformă, iar culoarea variază în funcție de tipul de flori de la care a fost colectată. Dacă mierea pare foarte lichidă, apoasă sau conține cristale mari de zahăr, ar putea fi un indiciu că este falsificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button