SOCIAL

Cum vor crește pensiile, salariul minim și ajutoarele date de Guvern

Last Updated on noiembrie 22, 2022 by Romeo Crismaru

Coaliția de guvernare a ajuns, luni, la un acord de principiu privind majorarea punctului de pensie cu 12,5% şi încadrarea într-o anvelopă de 15,8%. Pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensiilor, cei cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului iar pentru veteranii de război va crește indemnizația cu 30%.

Noua valoare a punctului de pensie va fi de 1.784 de lei, adică o creștere de 12,5 la sută. Acesta este compromisul  la care au ajuns partidele din arcul guvernamental. PSD și-a impus condițiile prin care să fie folosită anvelopa bugetară de 15 la sută pentru  ajutorarea celor mai săraci.

Sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici

 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei;

 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei;

600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei.

„Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, odată la două luni, pe tot parcursul anului.

Sprijin pentru plata facturilor la energie

Va fi acordat un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare.

Salariul minim pe economie crește la 3000 de lei, din care 200 de lei sunt scutiți de taxe. S-a mai decis o creştere cu 30% a îndemnizației veteranilor de război şi pentru văduvele de război.

„Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care au muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici”, a arătat într-un comunicat liderul PSD,  Marcel Ciolacu.

În ceea ce priveşte protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizaţie. Totodată, se va actualiza cu rata inflaţiei indemnizaţia pentru veteranii şi văduvele de război – aceste indemnizaţii fiind îngheţate din anul 2018, creşterea fiind de aproximativ 30%. De la 1 ianuarie 2023, alocaţiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button