SOCIAL

Cum vor fi recalculate pensiile de la 1 septembrie 2024

Last Updated on mai 15, 2024 by Erceanu Ileana

Actualul mod de calculare a pensiilor va fi schimbat începând cu data de 1 septembrie 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință.

În plus, documentul arată că toate pensiile stabilite pe baza legii anterioare vor fi recalculate. În  această situație, noul mod de calcul al pensiilor va duce la creșterea veniturilor mai multor români. Potrivit autorităților, aproximativ trei milioane de oameni vor primi bani în plus după recalculare.

Conform datelor de până acum, recalcularea se va face prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință, determinându-se astfel cuantumul fiecărei pensii. Cu puțin timp în urmă, CNPP a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public, iar acestea urmează să fie emise în două exemplare. Excepție de la acest mod de recalculare fac pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.

Pentru pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi, se va atribui un număr total de puncte, determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei. Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate  într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:

*0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

*0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

*un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button